Konec FANTAZIE v Kroměříži?

16.04.2013 19:32

 

Kino Nadsklepí se vine jako červená nit mým starostováním. Stále v sobě hledám pocit, který ve mně někteří chtějí vyvolat - pocit provinění či vědomí špatně odvedené práce. Kolem Nadsklepí totiž stále krouží mračna. Jasné situaci navzdory. 

Kino funguje, řada akcí svědčí o jeho technické způsobilosti nejen k promítání v kvalitě hodné 21. století. Návštěvnická čísla ukazují, že Nadsklepí má své věrné i nadšené diváky. A já si říkám, odkud se ty mraky berou? Potom si uvědomím, že hledání odpovědi není tak důležité a s čistým svědomím mraky zas a znovu rozháním.

Zajímavý objekt nedaleko centra skrývá mnohé. Nemyslím tím žádná tajemství a špinavosti, s nimiž se stále dokola operuje. Nadsklepí má netušené prostory v podzemí. Přímo pod kinem, kde pravidelně ožívají múzy na plátně či pódiu, jsou velmi nevšední sklepní prostory. Město se stará o doposud nevyužitou plochu, která by při troše nadšení mohla přinést Kroměříži užitek - například se proměnit v nový turistický cíl. 

Taková vize mě naplňovala při hledání řešení, jak nejlépe využit této prostorové rezervy téměř v srdci města.

S podporou odborníků z městského úřadu jsme začali spřádat plány, čím a jak podzemí části kina Nadsklepí vdechnout nový život. Projektová výzva nám dodala patřičný investiční impuls. Bylo nutné vše zpracovat v rovině myšlenky a připravit pro případný přesun do projektové podoby. Koncept byl jasný - prolnout již stávající nabídku pro všechny milovníky světa fantazie a kulturních akcí s nabídkou hravou, opět plnou fantazie, odkazů na filmová díla, probarvenou pohádkami a dětskými tvůrčími dílnami. Multifunkční využití pro turisty i našince. Konečně celoroční atrakce pro rodiny s dětmi, pro školní využití od nejmladšího věku, zásah na velkou cílovou skupinu.

Nejednalo se o záměr nijak nenáročný. Město by muselo najít skoro devět miliónů a další finanční krytí by již doplnil dotační titul.

Jenže.

Kino Nadsklepí další šanci nedostalo. Investiční záměr neprošel Zastupitelstvem. Kroměříž své turistické cíle o interaktivní dům plná fantazie nerozšíří. Mrzí mě to. Historicky se takových šancí mnoho nedostává. 

Byla tu vize, rýsovala se cesta, ale chyběla i politická vůle převzít odpovědnost za investici. Částečně stavu rozumím, ale stejně nad tím neumím mávnout rukou. Vlastně - mávám neustále, když se snažím rozhánět ony neprávem nakupené mraky kolem. A těším se na dobu, kdy bude úplně jasno a třeba zpětně někdo přizná, že je škoda, když jsme se nepokusili jít dál. Pro Nadsklepí i Kroměříž by byl takový krok zasloužený i záslužný.

 

Kontakt

Daniela Hebnarová daniela.hebnarova@email.cz