V Kutné Hoře se turistů nebojí. A co u nás?

06.05.2013 22:03

 

Navštívit Kutnou Horu v jarním slunci je zážitek velmi příjemný. I když můj dubnový pobyt patřil převážnou měrou mezi ty pracovní a vzdělávací současně, stejně jsem měla dostatek času porovnávat Kutnou Horu s Kroměříží. A co mi vyšlo?

Obě města mají nad dvacet tisíc obyvatel, jsou sídlem památky UNESCO, obyvatelé převážně pracují ve službách apod.

 

Cítila jsem se ve starobylých uličkách skoro jako doma.

Tím jsem si ale mohla uvědomit důležitý rozdíl – Kutná Hora je místem, které turisty vyhlíží, vábí a láká a je připravena pro ně udělat maximum. Cestovní ruch patří k tváři Kutné Hory stejně jako její turistický magnet – gotický chrám sv. Barbory. Esprit města zaměřeného na návštěvy domácí i zahraniční byl znát v nabídce ubytování, pobídek k posezení u jídla č pití, ve způsobu prezentace lákadel pro všechny příchozí z blízka i z daleka.

 

Kutná Hora se turistů nebojí, umí to dát najevo a žije symbiózou s tisíci nadšených návštěvníků. Kéž by se Kroměříž dokázala vzdát svého lpění na klidu, poklidu a rezervovanosti a ze srdce se otevřela cestovnímu ruchu. Naše turistické magnety jsou dostatečně silné, jen musíme připojit i další servis – od pestré nabídky ubytování, přes oživené centrum města, které láká na akce a aktivity v průběhu turistické sezóny aj.

Není se čeho bát, rozvoj cestovního ruchu představuje pro každé město investici i do jeho budoucnosti. Více turistů neznamená jen zaplněnější ulice, větší nároky na dopravní zátěž města, možná více ruchu.

Především - více turistů přináší stabilitu pro sektor služeb, odbyt pro živnostníky, nová pracovní místa, nezanedbatelný příjem do městské pokladny atd. Zpětně se tak „rušivý“ prvek silné turistické sezóny dokáže přetavit v plusy pro občany města. Více peněz v městské pokladně podpoří projekty pro rodiny s dětmi, podpoří stavbu domů s pečovatelskou službou, vylepší mnohé pro příjemný život v naší krásné Kroměříži. Jen se o tu krásu musíme chtít více podělit – beze strachu a právě s tím srdcem otevřeným. Inspiraci máme na dosah. Třeba v Kutné Hoře!

 

  

Kontakt

Daniela Hebnarová daniela.hebnarova@email.cz